Haber Detayı - Arkas Holding A.Ş.
arkas arkas arkas Arkas Kariyer My Arkas arkas arkas
Arkas Sanat Merkezi 2019 Yılına Picasso: Gösteri Sanatı Sergisi ile Damga Vurdu18 Eylül’de Arkas Sanat Merkezi’nde kapılarını açan Picasso: Gösteri Sanatı Sergisi yalnızca üç buçuk ayda İzmir tarihinin en yoğun ziyaretçi akınına sahne oldu. 160 bine yakın kişiyi ağırlayan sergi, özellikle öğrencilerden yoğun ilgi görürken şimdiye kadar Picasso sergileri arasında giriş ücreti olmayan ilk ve tek sergi olmasıyla da büyük takdir topladı.

İlk söylediği sözcük “kalem”di, ilk resmi 'Le Picador'u 9 yaşında yaptı, çok kötü bir öğrenciydi, gerçek adı ise tam 23 kelimeden oluşuyor: Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Martyr Patricio Clito Ruíz y Picasso.

20. yüzyıl sanat dehası olarak tanınan Pablo Picasso ile ilgili bilinmeyen şeyler bunlarla sınırlı değil. O, aynı zamanda şair ve oyun yazarıydı. Hatta gösteri sanatlarına öyle büyük bir ilgisi vardı ki, bu yöndeki eserleri İzmir’de, Arkas Sanat Merkezi’nde bir sergiye dönüştü.
Picasso’nun bambaşka bir yönünü gösteren Picasso: Gösteri Sanatı Sergisi 18 Eylül 2019’da sanatseverlere kapılarını açtı. Picasso’nun bütün yaşamına nüfuz eden gösteri sanatına olan tutkusu çevresinde kurgulanan, çok yönlü kişiliğiyle rengarenk ve farklı bir Picasso’nun tanıtıldığı sergi, kapandığı 5 Ocak 2020 tarihine kadar yalnızca üç buçuk ayda 156 bin 463 kişiyi ağırladı. Sadece İzmir’den değil, pek çok farklı ilden ve yurt dışından ziyaretçi ağırlayan Picasso: Gösteri Sanatı Sergisi, aynı zamanda İzmir’in sanat anlamında ön plana çıkmasını sağladı. Bir çok alanda ilkleri bir araya getiren sergi, Paris-Picasso Ulusal Müzesi’nden ödünç aldığı 62 eser ile ilk kez bu müzeden bu kadar çok eser alan kurum oldu. ayrıca ilk defa İzmir’de bir sergide, açılış gününden kapanış gününe kadar her gün ziyaret kuyrukları oluştu.

Picasso: Gösteri Sanatı
Paris’ten İzmir’e uzanan bir köprü vazifesi gören sergide, Picasso’nun tüm hayatı boyunca etkilendiği gösteri dünyasına ait eserler ilk kez  gösteri teması altında  bir araya geldi. Paris Picasso Ulusal Müzesi, Fondation Julio Gonzalez, Opera Garnier ve Brüksel’de yer alan Kontaxopoulos-Prokopchuk Koleksiyonu’ndan 83 eserin olduğu sergide, Picasso’nun gösteri dünyasını konu aldığı birçok önemli tablosu, tasarladığı kostümler, eskizler, heykeller ve yaşamına dair fotoğraflar aracılığı ile gösteri sanatlarının Picasso’nun sanatına olan etkisi mercek altına alındı.

72 Bin Öğrenci Gezdi
Picasso-Méditerranée projesi kapsamında düzenlenen sergiler serisinde Türkiye’yi Arkas Sanat Merkezi’nin temsil etiği “Picasso: Gösteri Sanatı” sergisinin ağırladığı 160 bine yakın bin ziyaretçinin neredeyse yarısı öğrencilerden oluştu. Anaokulundan üniversiteye kadar 72 bin öğrenci Picasso’nun farklı sanatsal yaratımlarını görmek, onu daha yakından tanımak, sanatla iç içe olmak için sergiyi ziyaret etti. Böyle önemli bir sergiyi İzmir’de açarak onları sanatla buluşturduğu için Arkas Sanat Merkezi defterini teşekkür yazılarıyla donatan öğrenciler bazen gülümsetti, bazen gururlandırdı.
Ayrıca, ilk kez Picasso: Gösteri Sanatı sergisinde yer alan ‘Sesli Rehber’ hizmeti, izleyicilere Picasso’nun gösteri dünyasını dinleyerek keşfetme fırsatı sundu. Yarım saat süren sesli anlatım, sergi ile ilgili genel bir bilgi vermenin yanı sıra, sergide yer alan pek çok eserin hikayesini sanatseverlerle buluşturdu.  

İlk ve Tek Ücresiz Picasso Sergisi
Pazartesi hariç haftanın her günü açık olan Arkas Sanat Merkezi, yoğunluk nedeniyle oluşan uzun kuyrukları rahatlatmak amacıyla haftanın üç günü kapanış saatlerini ileri taşıdı. Serginin daha fazla ziyaretçiye ulaşabilmesi için Arkas Sanat Merkezi Perşembe günlerine ek olarak hafta sonları da 10.00-20.00 saatleri arasında sanatseverleri ağırladı.
Paris Picasso Ulusal Müzesi’nin özel desteği ile gerçekleştirilen, ana sponsorluğunu Türk Hava Yolları, resmi sponsorluğunu İzmir Büyükşehir Belediyesi ve sergi destekçiliğini de Allianz’ın üstlendiği sergi, şimdiye kadar gerçekleştirilen Picasso Sergileri arasında giriş ücretinin olmadığı ilk ve tek sergi olarak takdir topladı.

Miniklere Özel Atölyeler
Picasso: Gösteri Sanatı sergisi kapsamında minikleri de unutmayan Arkas Sanat Merkezi, 5-7 ve 8-10 yaş gruplarına özel cumartesi günleri düzenlenen atölyelerde çocuklar eğitmenleri eşliğinde öncelikle sergiyi gezerek, Picasso’nun eserleri arasında ilerlerken hem sanatçıyı hem de eserlerinin hikayelerini dinledi. Ardından atölyeye geçerek hayal dünyalarını kağıtlara aktarıp, Picasso’dan aldıkları ilhamla kendi eserlerini yarattı. Hafta içi ise okul gruplarına özel sergi gezisi ve grup çalışmaları yapıldı.  
13 hafta boyunca her cumartesi günde 2 atölye gerçekleşti. Bu atölyelere toplam 520 çocuk katıldı. İzmir’deki okulların yanı sıra çevre illerden de birçok okul ziyareti gerçekleşti.

Arkas Ve İzmir Ekonomi’den 'Sanat' İçin İş Birliği
Üniversite öğrencilerinden yoğun ilgi gören sergi kapsamında İzmir Ekonomi Üniversitesi Yaratıcı Ekonomi Araştırmaları Merkezi (İEÜ KREA) ve Arkas Sanat Merkezi’nin iş birliğiyle, 25 Ekim - 5 Aralık tarihleri arasında “Picasso ile Kübik Bakmak” temalı bir dizi etkinlik gerçekleştirildi. Katılımcıların, ünlü İspanyol ressam ve heykeltıraş Pablo Picasso’nun eserlerini sorgulayarak, yaratıcılıklarını geliştirmeleri amacıyla hazırlanan program kapsamında, alanında uzman kişilerin konuşmacı olarak yer aldığı 5 seminer ve 2 atölye çalışması düzenlendi. Fransız Kültür Merkezi’nin ev sahipliğinde yapılan tüm seminerler, ücretsiz olarak herkesin katılımına açık olarak gerçekleştirildi.

Arkas Sanat Merkezi Hakkında: Açıldığı günden bu yana İzmir kültür sanat hayatına büyük katkı sağlayan Arkas Sanat Merkezi; Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas’ın kişisel ilgisi ve profesyonel yaklaşımı  ile oluşan Arkas Koleksiyonu’nu sanatseverler ile paylaşma isteği doğrultusunda kuruldu. Arkas Sanat Merkezi’nin yer aldığı, İzmir’de döneminin en güzel yapılarından biri olan yapı, mimar Emmanuel Pontremoli tarafından 1906’da Fransa Konsolosluğu binası olarak inşa edildi. Halen Fransa Fahri Konsolosluğu olarak hizmet veren binanın denize bakan bölümü, Fransız Hükümeti tarafından 20 yıllığına, kültür ve sanat amaçlı kullanım için Arkas Holding’e tahsis edildi. Restorasyon sonrası Kasım 2011’de Arkas Sanat Merkezi adıyla açıldı. 8 adet sergi odası ve 1 adet atölye odası ile Arkas Sanat Merkezi, İzmir’e kazandırılmış tarihi bir bina olmasının yanında, bugüne kadar gerçekleştirdiği ücretsiz ziyaret edilebilen sergiler ve uluslararası işbirlikleri ile İzmir kültür sanat hayatının önde gelen mekanlarından biri olmaya devam ediyor. Arkas Sanat Merkezi, İzmir’de ilk kez Picasso sergisi gerçekleştirerek aynı zamanda Picasso-Méditerranée organizasyonun kapanış sergisine de ev sahipliği yapıyor.

Picasso-Méditerranée Hakkında: 2017-2019 tarihleri arasında gerçekleşen Picasso-Méditerranée projesi, kültürel bir döngü oluşturmayı amaçlayan, multidisiplinler ve çok yönlü bir projedir. Paris-Picasso Ulusal Müzesi başkanlığında yürütülen proje, Picasso’nun eserlerine ve ona ilham veren yerlere yönelik sergiler ve etkinlikler ile Akdeniz’in bütün kıyılarını yakınlaştırma isteğiyle benzersiz bir kültürel tecrübe sunmaktadır. Arkas Sanat Merkezi’nde yer alacak sergi, 20.yüzyılın başlarında modernizmin temellerini atan bu dehanın farklı etkinlik alanlarını keşfetme fırsatı sunmaktadır ve sanat tarihinde yepyeni bir döneme öncülük eden Picasso’nun eserlerinin İzmir’de sergilenmesi açısından da büyük önem taşımaktadır.